top_bar

Stress & burn-out

Stress is een gezonde spanning die mensen activeert. Te veel en te langdurige stress is echter ongezond en kan tot klachten leiden.

Oorzaken ongezonde stress

Ongezonde stress kan samenhangen met en versterkt worden door eerdere traumatische ervaringen. Maar ook langdurige zorg voor een familielid, financiƫle problemen, woonproblemen, werk- of studieproblemen kunnen te veel stress als gevolg hebben.

Overspannen

Wanneer iemand langdurig te weinig tot ontspanning komt, ontstaan er vroeg of laat lichamelijke en psychische klachten. Deze spanningsklachten maken het moeilijk om nog gewoon te functioneren in gezin, werk en sociale omgeving. Bij overspannenheid is een hersteltijd van enkele weken meestal voldoende om weer in balans te komen.

Kenmerken van burn-out

Burn-out gaat verder dan overspannenheid. Het te veel aan langdurige stress kan na jaren complete uitputting tot gevolg hebben. Lichamelijk en emotioneel. Bij een burn-out is deskundige hulp en psychotherapie nodig om te herstellen.

Verschil met PTSS

Anders dan bij een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) worden overspannenheid en burn-out geleidelijk opgebouwd. Maar een PTSS kan wel de gevoeligheid voor overspannenheid of burn-out versterken.